Radio Malish
RÖSTEN I ÖKNEN 96,5 - THE SWEDISH VOICE IN THE MIDDLE EAST 104,5
Välkommen > Stationer & Historik

Stationer & Historik

Här kommer vi att försöka samla så mycket fakta och uppgifter som möjligt om Radio Malish.

Har DU något att berätta så skicka gärna ett mail till oss.

 

Radio Malish var en radiostation som sände dels i Sinai och dels i Libanon. Dess syfte var att sprida information och trivsel till de svenska soldaterna. Eftersom de flesta (förutom pressoff.) som engagerade sig i radion fick göra det på fritiden och utan ersättning.....förutom alla värmande kommentarer från lyssnarna, så var inte den journalistiska kvalitén så hög. Kraven var å andra sidan inte så höga heller.

De första radiosändningarna till svenska soldater i FN-tjänst började dock i Kongo med radiostationen Kamina. Denna station utvecklades till en ordentlig radiostation med bland annat egen Jeep för "on locationsändningar".

Radioäventyret fortsatte i mellanöstern, mellan Egypten och Israel närmare bestämt. Här fick Radio Malish även en efterföljare, pga av kort räckvidd, Radio Scorpio.

Efter att några bataljoner avverkat sin tid sattes Radio Malish upp i Libanon. På den här tiden fanns enbart ett svenskt sjukhuskompani så den större delen av utsändningen bestod antagligen av musik. När så sjukhuskompaniet utökades med svenska stabs-, transport- och förrådskompani så ökade antagligen även det talade inslaget i Radio Malish.

Själv sände vi på L106 tre olika program i veckan, ett med nyheter som bas med lite info från Sverige, ett med mest musik och lite anektdoter från fältet och slutligen ett "minisvensktoppen" med ny svensk musik. Detta kunde vi göra tack vare god support från svenska skivbolag som skickade ner ett paket i månaden till oss.

Undersidor