Radio Kamina

De första radiosändningarna till svenska soldater i FN-tjänst började dock i Kongo med radiostationen Kamina. Denna station utvecklades till en ordentlig radiostation med bland annat egen Jeep för "on locationsändningar".

------------------------------------------------

Denna information kommer från Ragge Jagero. Han har gjort 20K, 22K, 58M och 62M, fast då med Johansson som efternamn. Han har även bidragit med en artikel från Sandpappret.
Den skapades och drevs av Sv. Bataljonen/erna. Upphovsmannen heter Bertil Jernberg och var Kapten vid trossen. Vi fick en egen villa på Kaminabasen som med allas hjälp iordningställdes som/med kontrollrum och studio. Där fanns också ett rum för väntande som blev fikarum och eller halvbar..
Vi tiggde/fick utrustning via Sveriges Radio och även program nedsända via PX-flyget som då kom via Whilosbasen i Tripoli (Am.Bas då). Men de flesta programmen producerades av oss själva och även andra bataljoner. Vi hade bl.a "Canadian hours", "Indian hours", "Norvegian hour" etc. Sändaren var på 1 KW Mellanvåg (FM var ännu en raritet då, ;-)..) men vi byggde även ut med en sändare för kortvåg, också den på 1 KW för att detagementen ute i Katanga/Shaba provinsen skulle höra oss. Vi fick faktiskt en lyssnarrapport en gång från Sydamerika!
Jag var i Kongo de två sista bataljonerna, 20 och 22K och sista bataljonen förflyttades vi från Kamina-Basen till Luluabour, nuvarande Kananga. Radion kom med men det blev då endast mellanvågssändaren som kom i luften, alla visste vi att den 22:dra skulle bli den sista för oss i Kongo. Jag tillhörde själv den eftertrupp om ca: 20 man som stannade ytterligare några veckor efter det att 22:dra drog hem i April 1964. Detta för att ordna med hemsänding av material, överlämning av hus mm.

Det finns även ett par bilder från stationen, under Bilder & Ljud.

--------------------------------------------------------------------------------

Det kom ett i dubbel bemärkelse roligt brev till oss från Åke Simonsson i Helsingborg. Det dubbla låg dels i det han skrev men också på det han skrev. Det visar sig att Radio Kamina hade eget brevpapper och det var på ett sådant ark som Åke skrev till oss. Så här såg brevhuvudet ut.

Åke Simonsson skrev bland annat om när radiostationen fraktades med tåg till Luluabourg och hur sedan en radiostudio byggdes på åtta dagar främst tack vare Wilhemsson och Jagero (då Johansson) . Simonsson beskriver dessa två män med orden: "sätt dom på en öde ö med en tång och en kabel, de ordnar kontakt över hela världen".

Åke avslutar brevet med att beskriva slutet för Radio Kamina:
Det var en rolig tid och när vi den 23 april 1964 kl. 04.17 satte stopp för epoken Radio Kamina/Luluabourg med Bertil Jernbergs tack till alla med sin favoritmelodi "Hey Paula" sade vi adjö till Kongo.

--------------------------------------------------------------------------------


 
Vi vill tacka Ragge Jagero och Åke Simonsson som har givit oss tillgång till denna information /Radio Malish