Radio Malish
RÖSTEN I ÖKNEN 96,5 - THE SWEDISH VOICE IN THE MIDDLE EAST 104,5
Välkommen > Stationer & Historik > Radio Malish i Sinai

Radio Malish i Sinai

------------------------------------------------------------------------------

Följande information och bilder kommer ifrån Sven Eriksson.

Här nedanför finns två bilder från Bat 52 som jag (Sven Eriksson) tagit (då kvm på Trosskompaniet 52M).

Tekniker Mats Strömberg i verkstaden där Radio Malish föddes. En tongenerator för att alstra bärvåg och en kasettspelare.

Antenn på taket av kasernen. Första försök 100 Mhz, sen 100,5.

Bakom en av portarna vara el/radio verkstaden.

------------------------------------------------------------------------------

Denna information kommer från Per-Eric Carlsson, Kalix-Nyborg.

Från december 1974 till juni 1975 tjänstgjorde jag vid FN-bat 56 (Camp Tre Kronor i Al Nagila) i sambandscentralen. Det var jag och en som hette Påhlsson som hjälpte till i den lilla lokal som vi använde till stationen. Som "chef" hade vi stabsredaktören "Kaj" Jansson från Göteborg. Allt var primitivt, en trimmad radio från en radiobil (dubbel effekt/dubbel frekvens, c:a 100 Mhz), måste slås igång flera minuter före sändning. Vi tiggde från musikförlag kassetter med musik och från Philips fick vi 2 små bandspelare. Vår mixer hade 2 ingångar, mik och bandspelare samt 2 potentiometrar för balansen, allt monterat i ett magasin för kulspruteammunition. Antennen var en kort stump uppe i ett vattentorn som använts tidigare vid ånglokstrafik.

------------------------------------------------------------------------------

Följande berättelse och bilder kommer ifrån Håkan Olsson.

Jag var 1:a kompaniets representant i den s.k. Radionämnden och med det så hade jag ansvaret att var fjärde helg sköta Radio Malish med några utvalda kamrater. Det var både spännande och roligt då ingen av oss hade någon vana av att prata i radio. Man satt ju i ett ljuddämpat rum och talade in i en mikrofon men inte någon direkt respons utan bara hoppas att det lät bra i de apparater som pejlade in programmet. Vi koncentrerade oss främst på att spela bra musik i alla stilar och genom att man hade med sig nya grabbar varje gång blev det bra variation.

 

Ett speciellt minne har jag från april-78.

Israel hade invaderat södra delen av Libanon efter en PLO-räd mot en civilbuss (30-tal döda) och FN beslutar att halva svenska Sinai-bataljonen ska göra första insatsen att skilja de stridande åt. Samma dag som truppen togs ut åkte jag på blindtarmsoperation och fick skjutsas till Betcheva för operation. När jag kom tillbaka efter fem dagar blev jag sjukskriven så jag slapp att påfresta det ännu inte läkta operationssåret och fick väl ur mig till killen på sjukstugan att det kommer bli trist att slå dank när alla andra jobbar. Då berättade han att ingen skötte Radio Malish då de killarna var i Libanon, så det kanske kunde vara något. När jag förklarade att jag satt skötte Malish var fjärde helg så lovade han att fixa den saken.

 

Dagen efter så skulle jag börja med siestautsändningen, den mellan tolv och tre, så jag var i studion hela förmiddagen för att leta ut lämplig musik att spela. Eftersom jag skulle lira en hel vecka så var det bra att vara väl förberedd för att kunna variera sig. Det var viktigt att göra bra ifrån sig från början så jag hade plockat ut en hel hög med kanonlåtar när sändningen skulle starta. Mycket rock och pop givetvis.

 

Sändningarna kl 12.00 började alltid med att man länkade ut Svenska Utlandsradions nyhetsutsändning och på så sätt kunde alla som lyssnade höra svenska och internationella nyheter. Den här nyhetsutsändningen meddelade att en svensk FN-soldat blivit dödad och en blivit svårt sårad i en minolycka i Libanon.

Det var som en kalldusch. Någon hade dött men dom sa inte vem. Jag började spela musik men kunde inte få mig till att säga något i mikrofonen. Redan under första låten ringde telefonen och någon chef från staben sa att jag borde anpassa musikvalet efter tragedin som hänt. Jag lät musiken rulla vidare medan jag tog fram ”klassiska lådan”. Det fanns faktiskt en hel låda med klassisk musik och när jag blåst bort dammlagret från den, tog jag en kassett på måfå som sattes på. Efter den tonat ut så gick jag in och förklarade att det inte skulle bli någon pop eller rock denna dag då vi mist en kamrat i Libanon.

Vid nyhetsutsändningen klockan ett berättade de namnen på de två. Fanjunkare Carl-Gustav Johansson hade dött och sergeant Mats Nilsson blivit skadad. Båda kom från andra kompaniet. Jag visste vem fanjunkarn var, då han hade besökt vår mäss flera gånger. Jag tror han var kompis med vår QM. Det var oerhört tråkigt och samtidigt förlamande, man förstod att kamraterna uppe i Libanon hade det mycket tufft.

Jag fick spela valfri musik redan nästa dag men det var inte med samma glädje man fortsatte utsändningarna den veckan.

 

Håkan (Mäss-)Olsson

1 Coy 68M

 

Radio Malish i Sinai - Håkan Olsson

En "riktigt" radiostation.

Radio Malish i Sinai - Håkan Olsson

Brandt pratar på.

Radio Malish i Sinai - Håkan Olsson

Telsing spolar fram rätt låtar.


------------------------------------------------------------------------------

Rolf Sjöberg lade up denna bild i Radio Malish facebookgrupp, vi tycker det är ett intressant tidningsklipp och fick tillåtelse att publicera det här på hemsidan. Klicka på bilden så få du upp en fullstor bild.



Vi vill tacka Sven Eriksson, Per-Eric Carlsson, Håkan Olsson (hemsidasamt Rolf Sjöberg som har givit oss tillgång till denna information /Radio Malish